Beroemdheden uit ‘t Twentse

JW_1503_2100_01In Twente wonen 620.000 mensen, en een aantal van hen zijn in heel Nederland bekend. Zo is de uit Almelo afkomstige Ilse de Lange in heel Nederland bekend, en door haar accent weet ook iedereen dat ze uit Twente komt. Een andere Almelose is Daphne Bunskoek, zij werd bekend als VJ bij TMF en presenteert verschillende programma’s. Een derde bekende Nederlander uit Almelo is Eddy Zoey. Hij vooral bekend als radio en televisiepresentator van BNN en later van RTL.

In 2012 stond het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Enschede. Michiel Veenstra, afkomstig uit Almelo, was een van de presentatoren die een week lang in het huis verbleef zonder te eten. Bekende Twentenaren hebben zich toen verenigd en brachten de singel Driving Home for Christmas uit in het Twents. Een groot aantal bekende Twentenaren werkten aan de singel mee, waaronder muzikanten en sporters. Onder andere Marleen Veldhuis (Borne), Tom Egbers (Almelo), Jan Vennegoor of Hesselink (Oldenzaal) en Robert Gesink (Varsseveld) werkten mee om zo geld op te halen voor het goede doel.


De kerstsingel Driving Home for Christmas in het Twents.

Dat er talent komt uit Twente blijkt ook wel uit de talentenjachten op de Nederlandse televisie. Zo schopte Bas Nibbelke, uit Klazienaveen, het tot de liveshows van de eerste Idols en werd uiteindelijk zevende. Erwin Nijhoff kwam tijdens de tweede editie van The Voice of Holland tot de finale en werd derde. Henk-Jan Smits, jurylid bij Idols, heeft zijn Twentse roots ingeruild voor het Gooische leven, maar heeft nog altijd fijne herinneringen aan Almelo.

Op het gebied van cabaret kent Twente ook een in heel Nederland bekend talent: Herman Finkers. Hij is geboren in Almelo en heeft een voorliefde voor de Twentse taal. Twee van zijn shows vertaalde Finkers helemaal in het Twents en verleent regelmatig zijn medewerking om de taal te promoten.

Wubbe Ockels was de eerste Nederlander die een vlucht door de ruimte maakte. De Nederlandse astronaut komt uit Almelo en maakte in 1985 zijn eerste vlucht door de ruimte. Hij was in de spaceshuttle verantwoordelijk voor het meetapparatuur waar allerlei proeven mee werden uitgevoerd.